Pijnbestrijding

Patiënten met vasculaire malformaties hebben in wisselende mate te maken met pijnklachten.
Deze pijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder willen we deze oorzaken bespreken voor de verschillende vormen van vasculaire malformaties. In het algemeen is het goed bij acute heftige pijn contact op te nemen met de huisarts/eigen behandelend arts.

Veneuze malformaties

 • Toename van zwelling door een veneuze malformatie kan ter plaatse door druk tot pijn leiden. Een therapeutisch elastische kous kan indien mogelijk deze zwelling helpen voorkomen. Het hoog neerleggen van het been of de arm (ook op school/werk) kan de druk en daarmee de pijn verminderen. 
 • In de abnormale vaatjes van een veneuze malformatie is de doorstroming van het bloed vertraagd. Dit kan leiden tot vorming van stolsels (zie stolling). Deze stolsels zitten vaak oppervlakkig maar kunnen soms ook tot diepe trombose leiden. De kleine oppervlakkige stolsels zijn na enige tijd voelbaar als ‘harde erwtjes’ in het onderhuidse weefsel. Druk hierop is pijnlijk. Lokale stolling kan leiden tot heftige pijn, waardoor lopen of bewegen lastig wordt. 
  Wij adviseren dan pijnstilling te nemen in de vorm paracetamol in de aanbevolen dagdosis in combinatie met ontstekingsremmers zoals ibuprofen zodat bewegen wel mogelijk is. (Hierbij kan een maagbeschermer worden genomen). Het nemen van aspirine continue is niet zinvol). Indien de combinatie paracetamol/ ibuprofen onvoldoende effect heeft is het advies met uw behandeld arts te overleggen over extra maatregelen om de pijn te verminderen
 • Bewegen (aanspannen van spieren) helpt pijn en trombose te voorkomen.
 • Operatie, zwangerschap, dragen van gips, immobilisatie (=verminderd bewegen) in algemeen zijn redenen om met arts te overleggen over antistolling bij veneuze vaatmalformaties. (zie ook antistolling)

Lymfatische malformaties

 • Lymfatische malformaties zelf zijn in algemeen niet erg pijnlijk.
 • Deze malformaties leiden relatief vaak tot ontstekingen. Ontsteking kan leiden tot roodheid, koorts en pijn. (therapie: antibiotica via arts, voorkomen van ontsteking door goede huid-hygiëne, goede zorg bij wondjes, voorkomen van voetschimmel.
 • Toename van pijn- en zwellingsklachten van een lymfatische vaatmalformatie kan ook komen doordat deze reageert op verkoudheid of griep. Dit vermindert weer als de griep/ verkoudheid vermindert. Dan kan zo nodig pijnstilling worden genomen zoals beschreven bij veneuze malformaties. 
 • Spontane bloedingen kunnen ontstaan ín een lymfatische malformatie met grote holtes. Dit kan leiden tot pijn. Het is onbekend of je deze bloedingen kunt voorkomen. Bij snelle toename van pijn en zwelling kunt u contact opnemen met uw behandeld arts (of huisarts).

Arterioveneuze malformaties

 • Door zwelling ter plaatse van de aandoening kan pijn ontstaan. 
 • De doorstroming in een aangedaan lichaamsdeel (hand of voet) kan zodanig zijn dat er op sommige plaatsen te weinig zuurstof komt in bv een vinger, teen, deel hand of voet. Daardoor kan een spontane wond ontstaan die erg pijnlijk is. Neem dan contact op met behandelend specialist).

Capillaire malformaties (wijnvlek)

 • Capillaire malformaties zijn maar zelden pijnlijk, maar kunnen door toename van het volume soms pijnklachten ter plaatse veroorzaken. Toename zwelling kan tot hoofdpijn leiden. 
 • Patiënten met het Sturge-Weber syndroom waarbij naast een capillaire malformatie in gelaat ook het oog en de hersenvliezen zijn aangedaan, dienen bij (forse) hoofdpijn contact op te nemen met hun specialist.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Heeft u na het lezen van deze tekst nog meer vragen? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

Naar veelgestelde vragen
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed