Lasertherapie

Deze therapie kan worden ingezet bij

De grootte en de plaats van de vaatafwijking bepalen of lasertherapie mogelijk succesvol is. Dit bespreekt uw arts samen met u.  Helaas zijn er ook huidafwijkingen die niet reageren op laserbehandeling. Het is niet te voorspellen bij wie de behandeling succesvol zal zijn.

Procedure

Met een laserlamp worden er korte pulsen van laserlicht op de vaatafwijking geschenen. De rode bloedlichaampjes nemen het laserlicht op. Daardoor gaan de abnormale bloedvaatjes kapot en ze verschrompelen. De huid eromheen blijft gezond. 

Tijdens de behandeling krijgt u/uw kind een bril op om de ogen te beschermen tegen de laserstralen. Een laserbehandeling kan prikkend aanvoelen of ‘alsof er heel veel elastiekjes tegen de huid worden geschoten’.

Verdoving

Voor volwassenen en oudere kinderen kan een verdovende zalf (EMLA crème) voldoende zijn. Soms kan de arts via een injectie een gedeelte van het gezicht verdoven. Kleine kinderen worden vaak onder narcose gebracht. 

Na de ingreep

De behandelde plek ziet er direct na de behandeling paars tot zwart uit; dat blijft ongeveer 10 dagen zo. Om de pijn te verzachten, kunt u de verdovende zalf aanbrengen. Soms ontstaat er na de behandeling een korstje dat na een paar weken weer verdwijnt.

Resultaten van de behandeling

Iedere persoon en elke vaatafwijking reageert anders op lasertherapie. Eén keer behandelen is vrijwel nooit genoeg. De vaatafwijking moet meerdere malen behandeld worden met tussenpozen van 6-8 weken. Doel is de kleur te verminderen. Hierdoor valt de afwijking minder op en kan hij makkelijker gecamoufleerd worden met bijvoorbeeld make-up (zie camouflage). Zelden lukt het de vaatafwijking volledig te laten verdwijnen.

Omdat de onderliggende (genetische) oorzaak niet weggenomen wordt door de laserbehandeling is het resultaat vaak niet blijvend. Na 5-10 jaar kan de kleur weer terug komen doordat de vaatjes opnieuw uitzetten. 

Het maakt niet uit of de laserbehandeling op jonge of oudere leeftijd gedaan wordt. Het resultaat is hetzelfde.

Meisje met een capillaire malformatie in het gezicht voor (links) en na (rechts) 5 laserbehandelingen waarbij de plek lichter van kleur is geworden. 
 

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Heeft u na het lezen van deze tekst nog meer vragen? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

Naar veelgestelde vragen
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed