Capillaire malformaties

Een capillaire malformatie (wijnvlek) is een afwijking van de kleinste bloedvaatjes in het lichaam: de capillairen (haarvaten). Deze kleine bloedvaatjes zijn vergroot en abnormaal gevormd waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Dit is te zien als een paars-roze-rode vlek op de huid. Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig. Capillaire malformaties kunnen overal in het lichaam ontstaan, maar komen het meest voor in het hoofd-hals gebied. 

Hoe vaak komt het voor?

Men schat dat tussen de 4 - 6 op de 1000 kinderen een capillaire malformatie hebben bij de geboorte.

Klachten 

Een wijnvlek groeit met een kind mee en blijft daardoor altijd een constant deel van de huid beslaan. De rode kleur is zeker op jonge leeftijd goed weg te strijken. De kleur wisselt afhankelijk van temperatuur en activiteit. In de loop van de tijd kunnen de vaten verder opzwellen en kan de wijnvlek blauw-paars verkleuren en een hobbelig oppervlak krijgen. Deze plekken kunnen kwetsbaar zijn, waardoor soms bloedingen optreden. Kinderen en volwassen met een wijnvlek kunnen psychische klachten hebben vanwege het afwijkende uiterlijk

Capillaire malformaties zijn niet kwaadaardig en zullen zich dus niet tot kanker ontwikkelen. 
Capillaire malformaties kunnen voorkomen in combinatie met andere vasculaire malformaties, of in het kader van bepaalde syndromen. Hierbij kunnen er andere klachten aanwezig zijn. Het Sturge-Weber syndroom is een voorbeeld hiervan. Lees meer over syndromen.

Oorzaak

Capillaire malformaties ontstaan, net als de andere vasculaire malformaties, tijdens de aanleg van het kind in de baarmoeder. De afgelopen jaren is veel vooruitgang  geboekt in het vinden van de oorzaak. 
Lees daar meer over bij ‘over aangeboren vaatafwijkingen’.

Diagnose

Op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose vaak al gesteld worden. Soms is verder onderzoek nodig, als vermoed wordt dat de wijnvlek onderdeel is van een syndroom

Behandeling

Een capillaire malformatie kan niet genezen worden. Wel zijn er behandelingen die de kleur van de wijnvlek kunnen verminderen. Patiënten of ouders van patiënten bepalen samen met hun arts of een behandeling wenselijk is. In de afweging zijn met name de door de patiënt ervaren klachten belangrijk. 
Het is mogelijk om te besluiten dat u/uw kind op dit moment geen behandeling nodig heeft. De vasculaire malformatie zal dan hetzelfde blijven. In sommige gevallen kan de vasculaire malformatie iets groter worden, bijvoorbeeld door de puberteit, zwangerschap of een trauma. Het is moeilijk om in te schatten of de klachten of grootte van de afwijking zullen veranderen. Indien klachten veranderen, kan er natuurlijk alsnog een behandeling worden gestart.

De volgende behandelingen komen in aanmerking:

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed